Selecteer de taal

Juli 2020,

Beste familie, vrienden en bekenden!
We zijn alweer over de helft van het jaar heen, dus het is de hoogste tijd om jullie een berichtje te sturen. Als we aan de eerste helft van dit jaar denken, dan komt er maar één woord in ons op: Corona virus…

Ik was druk bezig met allerlei dokters en specialisten en ziekenhuizen en behandelingen en in één keer was dat allemaal voorbij en werd er alleen nog maar gesproken over Covid-19. En daar zat ik dan, zonder verder veel te kunnen doen; geen afspraken meer op het ziekenhuis, geen bezoekers meer ontvangen, net zoals iedereen in quarantaine. Maar het Corona virus was niet alleen hier. Eerst was het al in China, daarna langzaamaan Europa in, en later naar de V.S. en toen langzaamaan de hele wereld door. En natuurlijk ook in Bolivia, in heel Zuid-Amerika. Het is veel erger in Brazilië, in Chili, in Peru, maar ook in Bolivia wordt het steeds erger en dan zijn het natuurlijk de armste mensen die het zwaarst worden getroffen.

De hele stad zit bij ons op slot. Ze zijn er op geen enkele manier op voorbereid – wie wel?? Er mag per familie één persoon één keer in de week de straat op! Dus je kunt niet werken en dan is er geen geld om eten te kopen. Je krijgt een klein beetje van de regering, maar daar red je het niet mee! Er lagen en liggen mensen dood op straat; de begrafenisondernemingen kunnen het niet meer aan; dokters en verplegend personeel worden bedreigd, omdat de mensen denken, dat de ziekte door hen wordt veroorzaakt!

En wij kunnen met zoveel mensen in huis geen kant op natuurlijk. De scholen, zijn niet open en niemand kan gaan werken. Dan moet je proberen om iedereen bezig te houden en ver weg van alle haarden van besmettingen.

En dan krijg je er speciale gevallen bij: er was bijvoorbeeld een meisje dat vaak bij ons op de nachtopvang sliep en zij is op straat gestorven aan covid-19; wat konden wij doen? Alleen voor een tijdje de nachtopvang dicht doen en proberen om met die mensen op straat te werken, want anders was zó iedereen besmet geweest.

Ze kwamen aan met Fernando; die was jaren geleden al bij ons gebracht met tuberculose; hij zou gaan sterven en dat zou dan maar bij ons moeten gebeuren; maar hij ging niet dood!! Hij werd beter, maakte zijn middelbare school af, werkte en studeerde verder en had op een gegeven moment een vriendin en een kind. En hij woonde dus al een tijdje met vrouw en kind samen. Maar nu kwamen ze met hem over: wéér tuberculose!! En nu dus extra gevaarlijk met het Corona virus in de buurt!!

En dan was er Jasmani die bij ons woont; alles goed tot hij op een gegeven moment een vreselijke ontsteking kreeg; met hem naar het ziekenhuis en hij moest meteen worden geopereerd!! Heb je zóveel mensen thuis zitten en dan moet je omkijken naar eentje die in het ziekenhuis ligt! En zo´n ziekenhuis is natuurlijk ook niet zo heel erg schoon, en je hebt er ook mensen met het corona virus. Maar het is gelukkig allemaal goed gegaan en Jasmani is weer op de been.

En tussendoor begaf het hele systeem van de verwarming van het water voor de douches en zo het. Eerst dachten we dat er nog een stuk te redden was, maar uiteindelijk moest alles worden vervangen, alles nieuw!! Dat kon er óók nog wel bij!!

Jullie zien wel, beste mensen, de hele stad zat op slot en er kon niks worden gedaan en dan krijg je daar nog een paar andere dingen bij, een paar mensen die hoe dan ook geholpen moeten worden, en een verwarminssysteem dat moet worden vervangen. Dat zijn dan de grote dingen, maar er zijn natuurlijk ook de dingen van elke dag geweest!

Daarom, beste familie en vrienden en bekenden, is er nooit een moment dat we ons hoeven te vervelen. Er is altijd wel ergens iets urgents. En daarom hebben we jullie hulp altijd nodig!! Ik ben heel dankbaar voor al jullie steun en ook voor alle post en goede wensen!! Erg blij met de financiële steun, die we hebben ontvangen. We hopen en bidden, dat we die ook in de toekomst zullen krijgen, want zónder die hulp zijn we nergens!! We rekenen op jullie allemaal!! Met heel veel dank al voor alles wat jullie altijd al doen, blijven we toch vragen om jullie steun!! Daar moeten wij het van hebben! Met de hartelijke groeten en de allerbeste wensen en tot een volgende keer!!

Theo Raaijmakers