Selecteer de taal

 

 

December 2022kribbe-2022.jpg

 

 Beste familie, vrienden en bekenden!!

Waarschijnlijk heb ik wel een rondzendbrief gemist of overgeslagen, maar hier zijn we in elk geval weer eens, op het eind van 2022!!  Het is niet omdat er niks te vertellen zou zijn: in feite zou je over elke jongere, over elk kind een heel boek kunnen schrijven. Tenminste, over de dingen die wij van hem of haar weten, die zij ons verteld hebben in de loop der jaren.

Nee, het niet-schrijven, of minder schrijven, komt meer door mijn ziekteverlof, dat al eventjes duurt...
Ik schrijf hier liever niet te veel over, maar het duurt in elk geval langer dan ik wilde. Het zijn voornamelijk mijn rug(genwervel) en mijn longen, die de aandacht opeisen. Ik mag niet klagen, want ik heb een aantal dokters (voornamelijk op het Radboud in Nijmegen en óók op het pijncentrum in Zwolle) die in één woord geweldig zijn. Ik ben zo ongeveer bij alle specialisten geweest en er is er nog niet één geweest over wie ik zou kunnen klagen. Ik zeg steeds dat het dokter-zijn voor hen geen beroep is maar een roeping; ze behandelen je niet zozeer als een patiënt, maar meer als een vriend voor wie ze iets willen doen. Dat heb ik ook regelmatig naar hen geschreven wanneer ik hen een bedankje stuurde. Hun manier van werken helpt mij om de moed erin te houden, om de strijd niet op te geven, maar om te blijven dromen van een terugkeer naar Bolivia.
Ik zei de laatste keer, geloof ik, dat er dan wel op z'n minst een klein wonder moet gebeuren of misschien nog wel iets meer, maar ik wil en kán dat idee niet uit m'n kop zetten, ook al omdat er daar in Bolivia mensen werken voor ons en met ons, die zich volledig inzetten voor onze jongeren en kinderen en dan kunnen er óók kleine wonderen gebeuren, die begonnen zijn op de straten van Cochabamba.

Zo hebben we bijvoorbeeld Davíd, die recht van de straat is gehaald. Hij heeft vanaf het begin gezegd, dat hij wilde studeren, dat hij fysiotherapeut wilde worden. De opleidingen werkten niet altijd mee, één van de universiteiten stopte zelfs met de opleiding, maar uiteindelijk is Davíd wél fysiotherapeut geworden en heeft hij nu een mooi aantal patiënten. Hij is heel dankbaar, dat hij die kans heeft gekregen met de hulp van mensen hier in Nederland. Zo zijn er nóg een behoorlijk aantal mensen die een opleiding hebben afgerond of die daar mee bezig zijn, technische opleidingen of andere, veel dingen om dankbaar voor te zijn.

In de afgelopen jaren hebben we natuurlijk óók te maken gehad met covid. Als het bv. In Europa al moeilijk is om online lessen te volgen, stel je dat dan eens voor in Afrika of in sommige landen in Azië of in een land als Bolivia! Wie hebben er computers of laptops of smartphones of tablets om die lessen te volgen, wie heeft er internet? En tóch hebben de meesten van onze leerlingen en studenten het goed gedaan in die tijd. Hun inzet was groot, ze hadden veel interesse, ze wílden vooruit komen!! En op die manier hebben ze resultaten gehaald!!
Dat zijn een paar van de mooie dingen en ik zou er nog veel meer kunnen noemen.

Er zijn ook andere zaken die niet zo leuk zijn, maar ja, dat kom je natuurlijk overal in de wereld tegen. Dit jaar is bijvoorbeeld Fernando overleden, nadat hij wéér tuberculose had gekregen. Hij had zoveel bereikt, ondanks zijn ziekte en nu zijn zijn vrouw en dochtertje achtergebleven.
En er was óók Jorge, net zestien, die na een zware aanval van epilepsie overleden is. Triest en doodzonde van die jonge levens.

Ik heb altijd gezegd, dat onderwijs en gezondheid twee van de belangrijkste zaken zijn waar we ons on moeten richten. En dat blijven we volhouden!! Dat kunnen we alleen maar, omdat jullie ons daarbij helpen. Zonder de financiële steun uit Nederland en andere landen zouden we niet ver komen. Daarom wil ik jullie nu, op het eind van wéér een jaar, weer eens HEEL HARTELIJK DANKEN voor die financiële steun!! Ook voor alle positieve reacties, de gebeden, de kaarten en brieven en emails, maar toch ook vooral voor het geld dat jullie sturen.
En ik vraag jullie nogmaals om daar vooral mee door te gaan!! Je zou kunnen zeggen dat ik jullie smeek om een bijdrage, zodat wij weer een jongere kunnen helpen met z'n studie, een kind naar school kunnen laten gaan, een zieke kunnen laten behandelen of opereren. Zonder studie of zonder gezondheid komt een mens, komt een land niet vooruit! Denk daarom aan ons, beste mensen, en veel dank voor alles wat jullie al doen!!

Ik wens ook iedereen een zalig kerstfeest en een heel goed en gelukkig nieuwjaar!! De allerbeste wensen voor 2023!! Nogmaals veel dank, de hartelijke groeten en de beste wensen voor de toekomst, voor iedereen daar en hier!!

Theo Raaijmakers