Selecteer de taal

Bericht van overlijden

Beste vrienden en bekenden,

Na een leven van missionaire toewijding en pastorale zorg aan velen is op 22 juni om 17.15 uur in De Zilverheuvel (Vrijland) op de leeftijd van 72 jaar, van ons heengegaan

Theo Raaijmakers
Missionaris van Mill Hill

Dankbaar voor zijn leven onder ons geven we hem terug in de liefdevolle handen van de Schepper.
‘Iedereen die in mij gelooft, zal leven, ook als hij sterft’ (Joh 11: 25)
Moge hij rusten in vrede.

Theodorus, Josephus, Gerardus, Maria waren de namen die hij kreeg toen hij ten doop werd gehouden in Moergestel, waar hij op 22 maart 1951 was geboren. Hij groeide op in een gezin met vier zussen. In 1963 klopte hij aan bij het Mill Hill College in Tilburg waar hij de middelbare opleiding doorliep en in 1970 afstudeerde met een diploma Gymnasium B. Hij besloot door te gaan naar Roosendaal voor de eerste cyclus van de missionarissenopleiding van Mill Hill. Daarop volgden, vanaf 1973, vier jaar theologie in King’s College, Londen, met een afronding van enkele maanden aan het Missionary Institute (MIL) in Mill Hill.
Op 25 juni 1977 werd hij tot priester gewijd door Mgr Jan Bluyssen in de parochiekerk van Moergestel.

Hierop volgend werd het Zuid-Indiase bisdom Kurnool zijn eerste bestemming. Maar twee jaar later was hij al te vinden in Kolkata (Calcutta), waar hij een korte tijd het pastoraat in de grote stad verkende, om ten slotte te belanden in Hyderabad. Het welzijn van en de zorg voor kwetsbare straatjongeren kreeg hier zijn bijzondere aandacht. Hij had zijn missionaire roeping gevonden! Het opvangcentrum St Mary’s werd zijn thuis. Door ongelukkige omstandigheden genoopt besloot hij in 1989 om India vaarwel te zeggen.
Kort daarop werd hij benoemd om de Mill Hill aanwezigheid in de Chileense hoofdstad Santiago te komen versterken. Eerst moest er nog wel Spaans geleerd worden. De taalschool in Cochabamba, Bolivia, was daarvoor de aangewezen plek. Zijn verblijf aldaar zou bepalend worden voor het verdere verloop van zijn missionaire loopbaan. Hij keerde na het voltooien van de taalcursus nog wel een half jaar terug naar Santiago, maar kon er zijn draai niet vinden. Een centrum voor kwetsbare jongeren in Cochabamba had al zijn hart gestolen.
En zo keerde hij eind 1992 terug naar Bolivia. ‘Amanecer’ (dageraad, nieuwe kans), het centrum voor straatjeugd en kwetsbare jongeren, werd zijn plek. Hij zou er zich inzetten met alles wat zijn missionaire hart kon geven, tot steeds verergerende rugklachten het hem onmogelijk maakten. Hij keerde terug naar Nederland en nam uiteindelijk zijn intrek in Missiehuis Vrijland. Maar zijn hart liet hij achter bij zijn geliefde jongeren in Cochabamba.

Op vrijdag 30 juni 2023 zullen we in een Eucharistieviering uit dankbaarheid in besloten kring afscheid nemen van Theo. Deze viering begint om 11 uur en is te volgen via livestream.

De code voor de livestream uitzending is: https://vimeo.com/event/2882273

Op een nader te bepalen datum, zal er in Moergestel een herdenkingsdienst voor Theo worden gehouden.

Fam. Raaijmakers
Karel Doormanlaan 9
5688 BP Oirschot
Tel:06-48927972