Selecteer de taal

December 2021

 

Beste familie, vrienden en bekenden!!

 

Een kort briefje voor het eind van het jaar werd mij opgedragen, dus daar zal ik me aan proberen te houden... Als ik begin met schrijven, dan is het vaak moeilijk om te stoppen voor mij... Ik zal mijn best doen!!
Ja, het oude jaar 2021 zit er al weer bijna op - nog een paar weken en we zitten in 2022!

En er zijn altijd toch wel dingen, die eruit springen in zo'n jaar. Dit jaar is dat zeker de veertigste Toermee (Sponsorfietstocht in mijn geboortedorp Moergestel) geweest!! Je kunt het je bijna niet voorstellen, veertig jaar lang en zonder corona was het misschien nog meer geweest. Nogmaals heel veel dank aan iedereen die daar, op wát voor manier dan ook, in al die jaren aan heeft meegewerkt en meegedaan!!

Het is natuurlijk ook een jaar van corona geweest over de hele wereld en er zijn veel mensen, die daar onder geleden hebben. En van de andere kant ook veel mensen, die zich enorm hebben ingezet voor de slachtoffers, de zieken, de families, die getroffen werden en nog steeds worden!! Er kunnen niet genoeg bedankjes zijn voor al het verplegend personeel, voor de dokters en specialisten, voor de mantelzorgers en vrijwilligers en vrijwilligsters en al die anderen die zich hebben ingezet!

Ook Bolivia is er natuurlijk door getroffen. Je hoort daar niet zo veel van, net zo min als over alle andere landen waar de armoede groot is. Hier zijn vooral veel discussies over wel of niet vaccineren, over alle maatregelen, die getroffen werden, de mensen die daar het meest onder leden, etc.
Ik hoorde van mensen in Bolivia, die maar een beetje geld hadden en dus moesten kiezen: eten voor de kinderen of mondkapjes... Dan is de keuze eigenlijk niet zo moeilijk en tóch...
Er is nog steeds veel armoede in Bolivia. Ik heb bijna dagelijks contact met onze mensen daar en ik blijf dus goed op de hoogte. Het is moeilijk als je een huis met veertig jongeren hebt en je moet er dan voor zorgen, dat iedereen meedoet aan de gewone dingen, zoals handen wassen, mondkapjes gebruiken, iets van handgel gebruiken, afstand bewaren, etc. Tóch hebben ze het gedaan en tot nu toe is nog niemand besmet geraakt. Daarbij kwam dan ook het volgen van lessen op afstand; wie heeft er zoveel computers of mobiele telefoons of een goed werkend internet? Dan kun je alles wel mooi op papier voor elkaar hebben, maar in de praktijk is het toch een stuk moeilijker.

Maar we blijven steeds proberen om bij al die jongeren speciaal aandacht te geven aan onderwijs en aan de gezondheidszorg, twee van de belangrijkste pilaren van het leven van elk mens. We doen wat we kunnen - misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar als die druppel er niet zou zijn, zou het nóg minder zijn, zouden die jongeren nog minder kansen hebben.


Op persoonlijk gebied is er niet zoveel veranderd. Wél heb ik op de pijnpoli in Zwolle een speciale behandeling gehad, met een enorme spuit (!!) En dat lijkt zeker iets gedaan te hebben

 Mis Kersttijd 3
Mis Kersttijd

wat betreft de pijn. Het is pas een maand geleden dat ik die spuit heb gehad, maar als het zó doorgaat, zou het kunnen zijn dat ik een keer in de vijf of zes maanden zo'n spuit krijg en heel misschien kunnen we dan van andere pijnstillers een heel klein beetje afbouwen. We duimen ervoor, want dat zou een hele vooruitgang zijn.hebben.
En die hulp aan hen is alleen mogelijk door de steun, die we van jullie ontvangen, steeds weer! Gelukkig zijn er daar een paar mensen aan wie ik dingen met een gerust hart kan overlaten. Ik schroom daarom ook niet om nu met kerstmis en voor het nieuwe jaar 2022 opnieuw jullie hulp en steun te vragen, want zonder die financiële steun van jullie allen zouden we nergens zijn en zouden we niks kunnen doen.

Ook bij familie en vrienden zijn er ernstig zieken (geweest) en daar hebben we veel kaarsjes voor opgestoken en gebedjes naar boven gestuurd. Er gebeurt veel in een jaar. Wij hebben in dit huis geen covid gehad, maar in het andere huis van ons, hier tegenover, al wel een stuk of zes, gelukkig niet te ernstig. Maar: oppassen voor iedereen dus!!

 Kerststal
 Kerststal

Beste mensen, ik houd het kort. Nogmaals wil ik jullie allemaal hartelijk danken voor al jullie hulp voor ons werk. We blijven ook in het komende jaar op jullie rekenen, nu met kerstmis ook, maar zeker ook niet vergeten tijdens het jaar!! We zijn er heel dankbaar voor!!

Verder wens ik iedereen een heel Zalig en gezellig en fijn Kerstfeest en ook alle goeds voor het nieuwe jaar!! Blijf ook vooral de kaarsjes opsteken voor iedereen in Bolivia en ook voor de gezondheid van iedereen daar en hier! (ook voor mij graag!!)
Dank, dank, dank, en blijf ons ook ondersteunen, alstublieft!!
Met de allerbeste wensen en heel veel vriendelijke groeten en tot een volgende keer!!

Theo Raaijmakers